1. Anasayfa
  2. SAĞLIK
  3. Kontrolsüz şekilde alınan vitaminler ve takviye ürünleri, ani kalp krizi riskini artırabilir.

Kontrolsüz şekilde alınan vitaminler ve takviye ürünleri, ani kalp krizi riskini artırabilir.

Uzmanlar, özellikle mevsim değişimlerinde vitamin ve takviye ürünlerinin bilinçsizce kullanıldığını ve bu durumun kalp krizi, epilepsi gibi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini vurguluyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, uzman olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı hakkında eğitim vermesinin yaygınlaştığını, özellikle televizyon ve sosyal medyada çok sayıda önerinin dolaştığını belirtti.

YANLIŞ VİTAMİN KULLANIMI CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ TAŞIYOR

Prof. Dr. Usta, hem Türkiye’de hem de dünyada vitamin ve takviye ürünlerine ilginin arttığını ve bu durumun kökeninin ABD’deki “fonksiyonel tıp” uygulamalarına dayandığını ifade etti. Bu alanda verilen eğitimlerin, takviyelerin kullanımına yönelik önemli yönlendirmeler içerdiğini belirtti. Özellikle Kovid-19 salgınından sonra, birçok insanın magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi takviyeleri almak zorunda olduklarına inandığını vurguladı. Ancak, yanlış magnezyum kullanımının ani kalp krizlerine, beyinde elektriksel değişikliklere ve epileptik nöbetlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca, her bireyin sağlık tedavisinin kişiselleştirilmesi gerektiğini hatırlatan Usta, her astım hastasının aynı ilacı kullanamayacağını ve bu nedenle 20-30 farklı astım ilacı seçeneği olduğunu da sözlerine ekledi.

AŞIRI C VİTAMİNİ TÜKETİMİ BÖBREKLERİ TEHDİT EDİYOR

Prof. Dr. Coşkun Usta, mevsim geçişlerinde insanların gereksiz yere vitamin ve takviyelere yöneldiğini belirterek, sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin, kaliteli uykunun ve mevsimsel gıdaların tüketiminin önemine dikkat çekti. Usta, tedavi ve takviyelerin bireye özgü olması gerektiğini vurgularken, mutlaka uzman desteği alınmasının önemine değindi.

Portakal gibi doğal gıdalar yerine C vitamini takviyelerinin kullanılmasının yaygınlaştığını ifade eden Usta, aşırı dozda C vitamininin böbreklere ciddi zararlar verebileceğini söyledi. Vitamin ve takviye kullanımının, tetkiklerden sonra doktor önerisiyle kişiye özel olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sporcular arasında gereksiz yere amino asit takviyelerinin kullanımının arttığını belirten Usta, bu takviyelerde bulunan glutamatın beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, takviye ürünlerinin üretim sürecinin sıkı denetim altında olması gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda aralıklı oruç ve ekmek tüketiminin azaltılmasına yönelik önerilerin arttığını dile getiren Usta, diyabet veya glüten sorunu olmayan bireylerin ekmekten vazgeçmelerine gerek olmadığını belirtti. Usta, özellikle diyabet hastaları, kalp yetmezliği olanlar, yaşlılar ve hamilelerin aralıklı oruç uygulamalarından kaçınmaları gerektiğini, bu uygulamaların ciddi sağlık sorunlarına ve hayati risklere yol açabileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir