Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, uzman olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı hakkında eğitim vermesinin yaygınlaştığını, özellikle televizyon ve sosyal medyada çok sayıda önerinin dolaştığını belirtti.
YANLIŞ VİTAMİN KULLANIMI CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ TAŞIYOR
Prof. Dr. Usta, hem Türkiye’de hem de dünyada vitamin ve takviye ürünlerine ilginin arttığını ve bu durumun kökeninin ABD’deki “fonksiyonel tıp” uygulamalarına dayandığını ifade etti. Bu alanda verilen eğitimlerin, takviyelerin kullanımına yönelik önemli yönlendirmeler içerdiğini belirtti. Özellikle Kovid-19 salgınından sonra, birçok insanın magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi takviyeleri almak zorunda olduklarına inandığını vurguladı. Ancak, yanlış magnezyum kullanımının ani kalp krizlerine, beyinde elektriksel değişikliklere ve epileptik nöbetlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Ayrıca, her bireyin sağlık tedavisinin kişiselleştirilmesi gerektiğini hatırlatan Usta, her astım hastasının aynı ilacı kullanamayacağını ve bu nedenle 20-30 farklı astım ilacı seçeneği olduğunu da sözlerine ekledi.